Handtherapie


Onze handen zijn misschien wel het mooiste gereedschap dat we bezitten.

 

We gebruiken onze handen om te communiceren met elkaar en door te voelen geven onze vingertoppen elke dag weer belangrijke informatie door over de wereld waar we in leven. We hebben onze handen nodig om te werken, onszelf te verzorgen, te sporten en elkaar lief te hebben. Maar onze handen zitten ook ingewikkeld in elkaar. Met veel precisie zijn onze botten, pezen, spieren en banden zo op elkaar afgestemd dat ze gedachteloos kunnen functioneren. Door een ongeluk, overbelasting of slijtage kunnen onze handen allerlei klachten krijgen, waardoor er een belemmering in het dagelijks leven ontstaat. Een goede behandeling door de juiste specialisten is dan erg belangrijk.

 

handen-4Handtherapie is een specialisatie binnen de vakgroep fysiotherapie. Handtherapeuten hebben na hun afstuderen een aanvullende (post HBO) opleiding gevolgd, met name over de anatomie, wondgenezing, pathologie en diagnostiek. Zij zijn deskundig in het herkennen van complicaties en met het behandelen van blessures en aandoeningen. Door hun opleiding zijn zij op de hoogte van ontwikkelingen binnen de handchirurgie en zijn zij deskundig in het vervaardigen en aanmeten en waar nodig het bijstellen of aanpassen van (confectie-)spalken.

 

Certificering Handtherapeut, CHT-NL

Binnen de gezondheidszorg krijgt de specialisatie handtherapie steeds meer erkenning, hoewel de titel handtherapeut in Nederland nog geen beschermde status heeft. Wel is er sprake van een Cerficering door middel van een uitgebreide nascholing en een actieve bijdrage aan de handtherapie.

De handtherapeut die deze cerificering CHT-NL achter zijn of haar naam mag zetten voldoet aan de eisen die worden gesteld zoals deze door het Nederlands Vereniging voor Handtherapie (NVHT) die in samenwerking met de Europese vereniging voor handtherapie zijn opgesteld. Deze wordt erkend door de Nederlandse plastisch chirurgen, orhtopedisch chirurgen en traumachirurgen. Momenteel zijn er nog maar 68 gecertificeerde handtherapeuten in Nederland.